Ruptura de menisc. Cauze, simptome, tratament si preventie

Ruptura de menisc. Cauze, simptome, tratament si preventie

Ce este meniscul?

Meniscul este o parte din cartilajul genunchiului, situat intre femur si tibie, care ajuta la stabilizarea articulatiilor si protejarea genunchiului, amortizand socurile si stabilizand articulatia. Fiecare genunchi are cate doua meniscuri, meniscul lateral si meniscul medial. Meniscul lateral are forma literei O, iar meniscul medial are forma literei C, acesta fiind mai putin flexibil decat cel lateral, motiv pentru care rupturile de menisc medial sunt mult mai frecvente. 

Cauzele rupturii de menisc

Ruptura de menisc este de departe una dintre cele mai des intalnite afectiuni traumatice ce apar la nivelul genunchiului. Leziunile de menisc pot fi atat traumatice, cat si degenerative, cand articulatia genunchiului poate evolua spre artroza. Leziunile de menisc pot aparea la orice varsta, in ultimii ani fiind chiar destul de dese si rupturile de menisc la copii, din cauza practicarii sporturilor de la varste fragede. 

Ruptura de menisc poate aparea ca urmare a oricarei activitati care determina miscarea sau rotirea fortata sau brusca a genunchiului, dar poate aparea chiar si la o miscare brusca a genunchiului. De avut in vedere, chiar si genuflexiunile sau chiar ridicarile de greutati pot pune mult prea multa presiune asupra genunchiului. 

O alta cauza a rupturilor de menisc, asa cum este mentionat si mai sus, este degradarea fireasca, respectiv degenerativa, ce apare odata cu inaintarea in varsta. Cartilajul in timp devine mai fragil si mai subtire, astfel meniscul fiind mai predispus la leziuni.

ruptura de menisc

Factori de risc

Chiar daca majoritatea rupturilor de menisc apar atungi cand se practica diverse activitati sportive, sub forma de leziuni de natura traumatica, exista insa si o serie de factori de risc ce pot creste probabilitatea de aparitie a acestei afectiuni, mai ales la persoane mai in varsta cu leziuni degenerative:

•obezitatea

•osteoartrita

•ridicarea greutatilor mari

•miscarile bruste

•genuflexiunile

•lucratul in genunchi sau in pozitie ghemuit perioade mai lungi

•sexul - barbatii sunt mai afectati decat femeile;

•varsta - persoanele de peste 60 de ani au un risc mai mare de ruptura de menisc;

Simptomele rupturii de menisc

In momentul aparitiei rupturii de menisc, e posibil sa auzi un sunet in zona articulatiei genunchiului, insa activitatile normale pot fi continuate. Dupa aceea, pot aparea simptome precum

•Durere in zona genunchiului, mai ales la atingere.

•Umflarea genunchiului, se poate limita si flexibilitatea si buna functionare a genunchiului. Atunci cand apare leziunea de menisc, nu se poate nici indoi complet piciorul, dar nici indrepta.

•Blocarea genunchiului

•Senzatie de instabilitate

•Senzatie de pocnire in moemntul miscarii, ceea ce indica ca o bucata de cartilaj a devenit libera si nu mai asigura suport articulatiei. dificultati in flexarea si indreptarea piciorului;

•Acumulare de lichid in articulatia genunchiului.

ruptura de menisc

Forme ale rupturii de menisc

•Rupturi radiale – sunt cele mai comune rupturi de menisc. Totodata exista un risc redus de vindecare fara interventia chirurgicala, in cadrul careia medicul indeparteaza portiunea de menisc afectata;

•Rupturi incomplete – pot fi depistate in cadrul unui RMN de rutina si ele reprezinta un semn timpuriu al degenerarii meniscului. Nu este nevoie de interventia chirurgicala, insa este nevoie de protectie a genunchiului, prin purtarea unei orteze corespunzatoare.

•Rupturi orizontale – pot fi corectate prin interventie chirurgicala.

•Rupturi complexe – includ atat rupturi radiale, cat si rupturi orizontale. Necesita interventie chirurgicala. Din cauza complexitatii accidentarii, este posibil ca meniscul sa nu poata fi reparat complet. 

•Rupturi „maner de galeata” – reprezinta fracturi orizontale de mari dimensiuni, care produc intepenirea genunchiului si necesita interventie chirurgicala de urgenta, pentru a putea recapata mobilitatea genunchiului.

Lasate netratate, pot aparea complicatii ale rupturii de menisc precum atrofia cvadricpesului, lezarea cartilajului articular, osteoatrita, instabilitatea genunchiului si chiar instalarea gonartrozei

Tratament pentru ruptura de menisc

Exista mai multe tipuri de tratament pentru ruptura de menisc. Acestea depind de varsta pacientului, de cauza si de simptomele avute. Gasiti mai jos sunt principalele forme de tratament.

Tratament nechirurgical

Tratamentul nechirurgical se recomanda in cazul rupturilor care se pot vindeca de la sine in timp, resoectiv cele care au avut loc in zonele vascularizate ale genunchiului, iar recomandarile doctorului constau de obicei in rumatoarele:

•Odihna - evitarea activitatilor fizice care agraveaza durerea de genunchi, precum si pe cele care implica rasucirea sau rotirea sa.

•Terapia rece - ajuta la reducerea durerii si a umflaturii genunchiului. Poti apela la un pachet de gel rece sau la mansoane cu gel rece.

•Medicamente antiinflamatoare pentru calmarea durerii, insa pentru evitarea efectelor adverse ale acestor medicamente, recomandam terapia rece de la Game Ready, care elimina durerile in zona genunchiului si face drenaj pentru eliminarea inflamatiei in zona genunchiului. Aparatul poate fi inchiriat la domiciliu. 

•Ridicarea picioarelor pe o perna sau un scaun, mai sus de nivelul inimii, ajuta la reducerea umflaturii.

•Purtarea unei orteze speciale pentru aceasta afectiune, ca sa protejeze meniscul afectat. 

Tratamentul chirurgical al rupturii de menisc

Daca ruptura de menisc este situata in profunzime si intr-o zona nevascularizata, este necesar tratamentul chirurgical. Aceasta reprezinta scoaterea partiala a meniscului, meniscectomia artroscopică. Operația este una usoara si cu o recuperare rapida. Daca ruptura de menisc este in stadiu incipient, fisura poate fi reparata si prin sutura.

Exista insa si posibilitatea indepartarii totale a mensicului, iar in acest caz se poate recurge la implantul de menisc. Perioada de recuperare insa dureaza mult mai mult. Majoritatea interventiilor se realizeaza artroscopic

Recuperare dupa ruptura de menisc

Procesul de recuperare depinde de anumiti factori, respectiv stadiul rupturii si tipul de interventie. Dupa operatia de corectare, doctorul ortoped poate recomanda atat terapia rece Game Ready pentru reducerea inflamatiei, cat si realizarea unor exercitii de kinetoterapie pentru a grabi recuperarea. Acestea trebuie facute regulat, pentru a reda mobilitatea genunchiului inapoi. O alta inovatie care va poate ajuta in procesul de recuperare este aparatul de electrostimulare Compex, care are programe speciale concepute care vin in ajutorul recuperarii medicale, dar si eliminare a durerilor. Poate fi folosit cu usurinta in confortul casei tale.

ruptura de menisc

Preventie

Ruptura de menisc este dificil de prevenit, pentru ca are loc ca urmare a unui accident, fiind comuna in multe activitati sportive, poti insa lua masuri pentru a reduce riscul de rupere a meniscului.

•Poarta incaltamintea potrivita pentru sportul practicat si pentru suprafata pe care se desfasoara activitatea. In cazul in care e nevoie, poarta si sustinatori plantari.

•Intareste musculatura picioarelor (hamstring, cvadriceps si ai gambei), pentru mentinerea sanatatii genunchilor. Poti realiza acest lucru si cu ajutorul aparatului de electrostimulare Compex.

•Invatarea unor moduri sanatoase de a realiza miscarile genunchilor – perfectionarea unor tehnici de acest fel ajuta la evitarea rupturilor de menisc.

•Protejeaza genunchii cu ajutorul unei genunchiere pentru suport si stabilitate in cazul activitatilor sportive.

Vezi si articolul nostru pe blog despre durerile de genunchi.

Scris pe 2022-06-02 0 2748

Scrie un comentariuScrie un raspuns

Arhiva blog

Ultimele comentarii

Nu exista comentarii

Cauta in blog

Anterior
Urmator

Nici un produs

Urmeaza a se stabili Livrare
0,00 lei Total

Platește