Magazinul nostru foloseşte cookie pentru a-ți oferi o experiență personalizată. Acceptă cookie pentru a te bucura de toate facilitățile magazinului nostru online.
O luxație de deget se produce când o falangă se deplasează în afara articulației. De cele mai multe ori, aceasta se întamplă ca rezultat în urma unei căzături sau a unei lovituri aplicate osului.
Luxatia unui deget sau cum se mai numește în popor “deget scrântit” poate fi extrem de dureroasă și este important să se acorde sprijin medical cât mai rapid.
Luxația la degetele mâinilor sunt mult mai comune, decât luxația degetelor de la picioare.
Cauzele posibile care pot duce la o luxație de deget pot fi următoarele
Cel mai important simptom în indicarea unei luxații de deget este faptul că acesta își modifică forma și pare strâmb și totodată veți simți și o durere intensă.
Alte semne care pot apărea la luxația de deget sunt:
În cazul unei luxații de deget, se cere ajutor medical îndată la cea mai apropiată cameră de gardă. Pentru reducerea inflamației și a durerii, se aplică îndată comprese cu gheață, dar cu atenție, deoarece degetul afectat să nu fie deplasat/mișcat.
Nu se recomandă încercarea de a așeza osul înapoi în articulație, decât de o persoana care are specializare în acest domeniu.
Persoanele neinstruite pot agrava situația, producând mai multă inflamație și totodata există riscul de a leza permanent alte structuri înconjurătoare, precum ligamentele, tendoanele, nervi, cartilaj, etc.
Diagnosticul se pune după examinarea degetului de către un medic specialist. Există posibilitatea ca acesta să solicite investigații suplimentare pentru confirmarea diagnosticului sau pentru a se evalua gradul de severitate a luxației, precum o radiografie, care pe lângă confirmarea diagnosticului, mai poate vedea și dacă există anumite fracturi asociate sau IRM (imagistica prin rezonanță magnetică), aceasta efectuându-se atunci când se suspectează lezarea țesutului adiacent articulației.
Opțiunile de tratament sunt diferite, în funcție de degetul la care s-a produs aceasta, și cât de gravă este luxația.
Primul lucru care se efectuează în tratarea unui deget dislocat, indiferent dacă luxația a avut loc la degetul mare, degetul mic sau la oricare alt deget, este reamplasarea acestuia în articulație, de către o persoană care are o astfel de pregătire. Acest lucru se poate face sub anestezie locală. Imediat după, se vor efectua radiografii pentru a urmări dacă procedura a avut loc cu succes.
Dupa această procedură, pacientul trebuie să poarte o atelă de imobilizare, care fixează și protejează degetul luxat. Perioada de purtare a atelelor de catre pacienți este determinată de către doctorul specialist. Poate dura și câteva saptamani.
De menționat însă că imobilizarea pentru perioade prelungite poate duce la reducerea mobilitatii degetului și va fi nevoie de gimnastică medicală ulterior.
Degetele dislocate care au și ligamente rupte și/sau fracturi osoase complexe pot implica interevenții chirurgicale. Există posibilitatea ca fracturile osoase să necesite și fixare, iar aceasta se realizează cu broșe K. Broșele K sunt niște tije metalice suțbiri pe care chirurgii le fixează pentru a stabiliza fragmentele osoase.
Există posibiliatea ca după imobilizarea degetului cu ajutorul unei atele sau după o intervenție chirurgicală, să va fie recomandată gimnastica medicală, unde veți folosi accesorii speciale pentru degetele de la mâini.
Atela de imobilizare deget Donjoy